Een medewerker van Stadgenoot pikte geld - kan dat bij Havensteder ook gebeuren?
8 januari werd openbaar dat de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot het slachtoffer is geworden van een frauderende medewerker.
Deze financieel medewerkster bleek na een tip van ING over een reeks van jaren circa twee miljoen verduisterd te hebben, door betalingen naar de bankrekening van haar eigen dochter te doen. De Brug is geschrokken van deze berichtgeving en heeft bij Havensteder de vraag gesteld “kan dat ook bij Havensteder gebeuren?”. Het antwoord vindt u hieronder:
Stadgenoot doet geen mededelingen over hoe deze fraude heeft kunnen gebeuren en voor een langere periode onontdekt is gebleven. Gezien de berichtgeving over slechts één persoon, lijkt hier sprake te zijn van onvoldoende functiescheiding: bewust of onbewust samen laten lopen van bevoegdheden bij 1 persoon, zodat die eigenstandig rekeninggegevens kon wijzigen en facturen kon vastleggen als onderdeel van het betalingsproces.
Uiteraard zijn we zelf ook beducht op het voorkomen van fraudes in onze organisatie. Deze berichtgeving was voor ons ook aanleiding om nog eens extra na te gaan of wij functiescheiding afdoende geregeld hebben. Daarbij kijken we naar het scheiden van rechten om de volgende transacties in onze administratie vast te leggen of te wijzigen:
bankrekeninggegevens van leveranciers en huurders muteren
vastleggen van facturen
het autoriseren van betalingen door twee personen
Wij zien dat deze rechten bij ons goed gescheiden zijn. Dat wil zeggen dat wij de indruk hebben dat één persoon binnen onze procedures niet in staat is om zulke bedragen uit ons betaalproces te onttrekken. Zoals bij elk stelsel van interne beheersing geldt ook bij ons: tegen samenspanning van meerdere personen is geen kruid gewassen. In een samenwerking zullen kwaadwillenden hierin kunnen slagen. Voor die gevallen hebben we beheersmaatregelen om tot snelle ontdekking te komen. Onder meer de budgetbewaking speelt hierin een belangrijke rol.