“Het huisvesten van mensen met een minder brede beurs vraagt een andere manier van denken en werken.”

De Brug is namens alle huurders in gesprek met Havensteder. Officieel heten wij Stichting Huurdersalliantie De Brug. Wij zijn een overkoepelende organisatie van alle gebiedsorganisaties, huurdersverenigingen, complexorganisaties en bewonerscommissies van Havenstederbewoners.

Bestuursleden De Brug

  • Dennis de Lange — Voorzitter

    Uit Capelle aan den IJssel en woont daar met plezier sinds 1996. Voorzitter van het Wijkoverlegplatform 's-Gravenland, lid van het Denk & Doe Mee-team dat het College adviseert over subsidieaanvragen uit het Denk & Doe Mee!-fonds.

    “Ik leg de nadruk op voldoende menging in een wijk, dat dat eerlijk verspreid is. Vanuit de woningcorporatie gaat dat voor mij over sociale huurwoningen met een lage huur en sociale huurwoningen met een gemiddelde huur en doelgroepen. Dat is goed voor de leefbaarheid, samenhang en veiligheid in een buurt. Verder heeft Wonen & Zorg mijn grote interesse.“

  • Frans Hens - Vicevoorzitter

    “Mijn naam is Frans Hens, ik ben in 1960 geboren in Rotterdam en woon al heel mijn leven in het Oude Noorden. Na mijn vervroegd pensioen heb ik tijd gevonden om me o.a. in te zetten voor huurdersbelangen middels mijn rol als bestuurslid van De Brug. Het is zeker in de tijd waarin we nu leven belangrijk dat de belangen van huurders in de sociale sector behartigd worden op een wijze die wezenlijk invloed heeft. Op deze manier krijgt ook de individuele huurder een stem. Naast deze taak doe ik ook vrijwilligerswerk en ben bestuurslid van een stichting van mijn voormalige werkgever ter ondersteuning van (ex)medewerkers bij onverwachte kosten op medisch en maatschappelijk gebied. “

  • Fred Lekx - Secretaris Penningmeester

    “Mijn naam is Fred Lekx, bouwjaar 1962. Vanaf 1987 wonend geweest in Rotterdam IJsselmonde (Hordijkerveld) en alweer sinds 2000 in Barendrecht-Carnisselande. Het grootste deel van de Havensteder-woningen zijn in Rotterdam en Capelle a/d IJssel, maar ik wil me ook graag inzetten voor de overige gemeenten waar Havensteder woningen heeft. Ook vragen ongewone tijden wel eens om ongewone oplossingen. “

  • Derk van Zutphen

    Uit Rotterdam Centrum. Bestuurslid bij bewonersorganisatie Delftse Poort (flats Doelstraat/Pompenburg en Noordmolenwerf). Daarnaast bestuurslid van Huurders Belang Havensteder Oost.

    “Mijn ambitie is belangenbehartiging van alle huurders. Dat betekent ook dat bij Havensteder de belangen van de huurders behartigd moeten worden. Verder blijf ik van mening dat er veel meer sociale huurwoningen moeten komen. De verhuurdersheffing is in 2023 verdwenen en de gelden die daardoor vrijkomen moeten worden gebruikt voor betaalbaarheid en investeringen.”

  • Serap Gedik

    “Rond 1890 trekt Hein Mol op 17-jarige leeftijd met zijn ouders, broers en zussen naar Rotterdam om werk te vinden in de haven. Hij schrijft in zijn memoires over de woonomstandigheden van het gezin: "Onze woning viel niet erg mee. Met zes gezinnen bewoonden wij een pand, ergens aan een der havens, dat alle kenteekenen vertoonde van ergerlijk verval en degeneratie. Onze 'etage' bestond uit twee kamers en twee donkere alcoven, met vier bedden...” “ (Citaat Stadsarchief Rotterdam).

    Ruim 130 jaar later is wonen voor de ‘gewone man’ nog steeds een thema voor de maatschappij. De Brug probeert de stem te zijn voor de wensen van medehuurders zoals Hein Mol. “

    Toelichting bij gebruikte afbeelding:

    'Mooie wooninkies, alleen jammer dat de huur me nog te hoog is."

    Tekening van Herman Schotel, ca.1925 (website Stadsarchief, 04-12-2022)

Dit is onze visie.

Liever een keer onderuit gaan op het veld, dan staan te zeuren aan de zijlijn.

Elke twee maanden schrijft de voorzitter een column voor de huurders van Havensteder.

  • Genoeg te doen

    dinsdag 7 februari 2023

    Welke uitdagingen staan ons in 2023 te wachten? Die vraag stelden we onszelf, samen met een groot aantal huurders tijdens onze jaarbijeenkomst eind vorig jaar. Al snel kwamen we tot de conclusie: als het om wonen en huren gaat, is er nog genoeg te doen. We zijn dan ook heel blij dat ons bestuur weer op volle sterkte is. Met onze nieuwe bestuursleden zetten we ons vol enthousiasme in voor alles wat jou als huurder bezighoudt. Van de wooncrisis tot betaalbaar wonen, van een fijne woonbeleving tot een goede service van Havensteder, en alles wat daartussen zit.

    Een van de grootste uitdagingen is nog steeds de energiecrisis. Ook al is er een prijsplafond, voor veel mensen zijn de gestegen energieprijzen nog altijd een probleem. We houden de situatie dan ook scherp in de gaten. Ook kijken we met Havensteder waar eventueel (maatwerk) maatregelen nodig zijn. Denk aan bewoners met blokverwarming. Zij weten nog niet hoeveel energiekosten zij terugkrijgen. Of bewoners van woongebouwen met algemene ruimten. Veel van hen schrokken zich een hoedje van de gestegen servicekosten.

    Havensteder neemt verschillende maatregelen om de energiekosten te verlagen. Bijvoorbeeld door de komende jaren veel woningen energiezuiniger te maken. Daar zijn we natuurlijk blij mee. Maar we vinden ook dat er nu iets moet gebeuren. Daar denken we graag in mee. Zo vragen wij ons af: is het nodig om het licht in de algemene ruimten dag en nacht aan te laten staan? Ook stelden we aan Havensteder voor om een meldpunt in te stellen. Een plek waar huurders terechtkunnen met vragen of klachten over energieverbruik en energiekosten van met name de algemene ruimten. Helaas is dit voorstel afgewezen. Een gemiste kans wat ons betreft. Wij laten dit onderwerp in ieder geval niet los!

    Iets anders waar we dit jaar bovenop zitten, is: hoe voert Havensteder haar plannen uit? Bijvoorbeeld plannen over het schoonhouden van een woongebouw of buurt. Hoe brengt Havensteder die in de praktijk? En wat levert het daadwerkelijk op voor de bewoners? Daar willen en moeten we afspraken over maken. Zo kunnen wij ons voorstellen dat we na een half jaar kijken of en hoe de situatie verbeterd is. Ook pleiten wij voor goede communicatie. Dat lijkt een open deur, maar we zien dat het daar vaak fout gaat. Daar ligt een taak voor iedereen: voor Havensteder, maar ook voor ons, de bewonersorganisaties en de huurdersverenigingen.

    Wij zoeken continu naar manieren om zo veel mogelijk huurders te bereiken. En met hen in gesprek te gaan. Dat doen we letterlijk tijdens onze BrugBorrels. Dit zijn informele bijeenkomsten rondom een bepaald onderwerp. Geheel vrijblijvend en hartstikke gezellig! Heb je zin om een keer te komen luisteren of meepraten? Houd onze website in de gaten voor de eerstvolgende bijeenkomst!

    Graag tot ziens!

    Steve Fok | voorzitter De Brug

  • De huur betalen of de energierekening?

    dinsdag 8 november 2022

    Staat bij jullie de kachel ook nog steeds uit? Als je het met een extra trui en dikke sokken kunt opvangen, heb je geluk. We weten dat er ook heel veel mensen zijn die het alleen daarmee niet redden. En die groep wordt steeds groter. De energiecrisis zorgt ook voor torenhoge prijzen in de winkel, bij de benzinepomp maar ook bij ons thuis. En dit heeft een enorme impact op ons allemaal. Ik weet dat veel huurders zich zorgen maken. Ze zijn bang dat ze straks moeten kiezen tussen het betalen van de huur of de energierekening.

    Die signalen delen wij natuurlijk met Havensteder. We blijven in gesprek over wat zij kunnen doen. Bijvoorbeeld coulant omgaan met huurschulden en mensen de tijd geven hun schulden af te betalen. Omdat veel huurders vragen hierover hebben, wordt binnenkort een informatieflyer rondgestuurd. De Brug ontvangt over de energiecrisis veel vragen en ook goede suggesties voor energiebesparende maatregelen voor bijvoorbeeld de algemene ruimten. Deze spelen wij door aan Havensteder en wij verwachten dat zij hiermee aan de slag gaan.

    Wist je dat ook gemeenten ondersteuning bieden? Heb je een laag inkomen, misschien kun je bij de gemeente dan een energietoeslag van € 1.300 euro krijgen. Let op: die kun je tot 31 december 2022 aanvragen. Wacht dus niet te lang. Op de website van de gemeente lees je hoe je dit kunt aanvragen.

    Daarnaast bepalen de energieleveranciers of je misschien in november en december in aanmerking komt voor een korting van € 190. Hierover zag je misschien al wat in het nieuws. Dit geldt overigens ook als je blok- of stadsverwarming hebt. Voor een overzicht van alle maatregelen die Havensteder en de gemeenten bieden, kijk eens op deze pagina.

    Wij blijven dit thema en onze zorgen bespreken met Havensteder. Heb je nog tips of ideeën, voor Havensteder of de andere huurders: deel ze met ons. Dan zorgen wij voor verdere verspreiding.

    Steve Fok | voorzitter De Brug

  • Samen sterker, zeker nu .

    dinsdag 16 augustus 2022

    Allereerst wil ik graag terugkomen op mijn vorige column. Daarin deed ik, namens het bestuur van De Brug, een oproep voor nieuwe bestuursleden. Daar kregen we veel positieve reacties op. Sterker nog: alles lijkt erop dat we binnenkort meerdere nieuwe leden in ons bestuur mogen verwelkomen. Daar zijn we ontzettend blij mee!

    Met deze nieuwe bestuursleden krijgen we extra versterking en ondersteuning om onze bestuurstaken goed uit te voeren. Erg belangrijk als je bedenkt wat er allemaal speelt op het gebied van wonen en huren.

    Een belangrijk onderwerp op dit moment is het afschaffen van de verhuurdersheffing. Zoals u wellicht weet, betalen alle woningcorporaties sinds 2013 verhuurdersheffing aan het Rijk. Dit is een soort belasting, die ook Havensteder elk jaar miljoenen kost. Gelukkig hoeft dit vanaf 2023 niet meer. De verhuurdersheffing wordt dan afgeschaft. Dit jaar krijgen de woningcorporaties al korting op de verhuurdersheffing. Daar zorgde Tweede Kamerlid Sophie Hermans voor. In totaal krijgen alle woningcorporaties bij elkaar een korting van 500 miljoen euro. Dit bedrag moeten zij besteden aan extra woningen, onderhoud en het duurzamer maken van woningen. Hierover maakte de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) prestatieafspraken met Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

    Dat klinkt allemaal mooi, maar wat betekent dit voor de huurders van Havensteder? Gaat Havensteder meer sociale huurwoningen bouwen en zo ja, waar komen die? Worden er woningen gesloopt of juist opgeknapt en klaargemaakt voor de toekomst? En om welke woningen gaat dat dan? Deze zomer komt Havensteder met een voorstel voor de gehele afschaffing van de verhuurdersheffing. Daarin staat hoe Havensteder aan de prestatieafspraken van de minister en Aedes wil voldoen. De Brug vindt het belangrijk dat dit voorstel past bij wat de huurders ook echt nodig hebben. Meer betaalbare woningen staat met stip op één. Wij zullen het voorstel dan ook kritisch bekijken en met de huurders en andere huurdersorganisaties bespreken. En advies geven over eventuele aanpassingen.

    Een ander belangrijk onderwerp waar we bij betrokken zijn, is het opstellen van het Sociaal Statuut Rotterdam. Dit is een overeenkomst tussen de gemeente Rotterdam, woningcorporaties en huurderorganisaties over de begeleiding van huurders bij herstructureringsprojecten. Herstructurering betekent dat bewoners moeten verhuizen. In het Sociaal Statuut Rotterdam staat onder meer wat je rechten en plichten zijn wanneer je als huurder te maken krijgt met sloop/nieuwbouw, renovatie of grootschalig onderhoud. Het Sociaal Statuut Rotterdam is nog niet klaar. Wel stelden de gemeente, woningcorporaties en huurderorganisaties al een uitgangspuntennotitie op. Hierin staat wat de betrokken partijen belangrijk vinden als het gaat om die rechten en plichten, en vanuit welke uitgangspunten het sociaal statuut verder wordt uitgewerkt. De Brug vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat bewoners zo vroeg mogelijk betrokken worden bij de plannen voor hun wijk, buurt of woning.

    Zomaar eens twee grote en voor huurders belangrijke onderwerpen die nu spelen. Dat vraagt van De Brug een hoop inzet. Niet alleen voor het bestuur en de aankomende bestuursleden, maar voor alle huurders die wij mogen vertegenwoordigen. Zeker bij zulke onderwerpen is het van groot belang dat zoveel mogelijk huurders meepraten. Hoe meer mensen dat doen, hoe sterker we staan als huurderskoepel. Hoe u meepraat? Dat maakt niet uit. Kom eens naar een (digitale) bijeenkomst zoals de BrugBorrel of wees actief in een bewonerscommissie. En natuurlijk kunt u ons altijd mailen. We zien uw input graag tegemoet!

    Steve Fok | voorzitter De Brug

  • Versterk jij ons bestuur?

    maandag 16 mei 2022

    Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Bij huurderskoepel De Brug zoeken we bestuursleden. Extra pijlers, die net als bij een echte brug voor de nodige ondersteuning en versterking zorgen. Zodat we onze taken als bestuur goed blijven uitvoeren.

    Misschien denk je nu: 'Dat lijkt me interessant.' Of wellicht vraag je je af wat een bestuurslid van een stichting als De Brug eigenlijk doet. In deze column besteed ik daar graag aandacht aan.

    Als bestuurslid van De Brug draag je bij aan waar wij voor staan. Wij zijn de verbindende schakel tussen Havensteder en haar huurders. We informeren de huurders over de plannen van Havensteder. En aan Havensteder laten we weten wat er bij huurders speelt. Dit doen we in samenwerking met andere huurdersorganisaties.

    Daarbij hebben we de belangrijke taak om op te komen voor de belangen van alle huurders – juist ook voor degenen die dit zelf niet kunnen.

    Wat betekent dit in de praktijk? Als bestuurslid praat je met de bestuurders van Havensteder over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld de huurverhoging, de verhuurdersheffing, de prestatieafspraken met gemeenten. Oftewel: je houdt je bezig met belangrijke huurderszaken die alle huurders aangaan en de toekomst van de volkshuisvesting in de regio Rotterdam. Ook kijk je namens de huurders naar voorstellen van Havensteder. Wat is de impact van het voorstel? Gaat het geld kosten? Hebben huurders meer informatie nodig? Op basis daarvan onderneem je richting Havensteder actie. Bijvoorbeeld met een advies.

    Ben je als bestuurslid dan altijd aan het overleggen en vergaderen? Nee. We hebben korte lijnen met Havensteder. We vergaderen alleen als het nodig is en, als het even kan, online. En natuurlijk staan we open voor suggesties om het overleg met elkaar en met Havensteder nog efficiënter te organiseren.

    Moet je als bestuurslid overal verstand van hebben? Nee, dat ook niet. Als je maar het gevoel hebt dat je namens alle huurders wilt spreken. Als je het maar leuk vindt om op planmatig niveau mee te denken en praten. En om deel uit te maken van besluitvormingsprocessen. Ook kun je je verdiepen in bepaalde thema's, zoals de woonkwaliteit of serviceverlening.

    Kortom, een mooie en nobele functie die bovendien erg leerzaam is. Goed voor je ontwikkeling en een mooie aanvulling op je CV!

    Heb je interesse of ken je iemand die hiervoor geknipt is? Stuur een mail naar info@shadebrug.nl

    Steve Fok | voorzitter De Brug

  • Rotterdams woonbeleid moet anders!

    woensdag 21 juli 2021

    Als huurderskoepel krijgen we wel eens de vraag: waar zijn jullie precies voor? Wat doen jullie? En wat merk ik daar als huurder van? Ik kan me die vraag goed voorstellen. Vergeleken met wat bijvoorbeeld bewonerscommissies doen, is ons werk niet altijd direct zichtbaar. De Brug houdt zich vooral bezig met zaken die alle huurders van Havensteder aangaan. We komen op voor de basisrechten die u als huurder heeft. Bijvoorbeeld het recht op een betaalbare woning of voldoende beschikbare sociale huurwoningen.

    Een onderwerp waar wij ons actief mee bezighouden, is de Woonvisie 2030 van de gemeente Rotterdam. In die woonvisie staan de plannen voor het wonen in Rotterdam voor de komende jaren. Uit die plannen blijkt onder meer dat er veel betaalbare huurwoningen verdwijnen. Daar komen vooral duurdere woningen voor terug. Het aantal betaalbare huurwoningen in de stad neemt dus af. En dat terwijl de armoede en woningnood alleen maar toenemen. Steeds meer woningzoekenden, maar ook huurders van woningen die gesloopt worden, kunnen niet meer in Rotterdam terecht.

    Niet eerlijk en niet sociaal. Dat vinden wij van deze plannen. We zetten alles op alles om de gemeente op andere gedachten te brengen. Hoe? Ten eerste via de gesprekken over de prestatieafspraken. Dit zijn afspraken tussen de gemeente Rotterdam, Havensteder en De Brug. In deze afspraken staat hoe wij samenwerken aan betere en aantrekkelijke huurwoningen en leefbare wijken in Rotterdam. Maar hoe kunnen we hier nu in samenwerken als het in de basis – voldoende betaalbare woningen – niet goed zit?

    We roepen de politiek daarom op om een nieuwe woonvisie te maken. Eén die uitgaat van een socialere verdeling van de woonruimte waarin ook plaats is voor mensen met een minder brede beurs. Daarover voerden we al verschillende gesprekken met wethouder Kurvers. Op 14 april dit jaar stuurden we de wethouder ook een brief. Daarin vragen we hem dringend om de woonvisie te herzien. We stuurden die brief vanuit alle grote huurderskoepels in Rotterdam. Met die krachtenbundeling ben ik blij. Met elkaar maken we immers een grotere vuist tegen de plannen van de gemeente. En niet alleen de huurdersvertegenwoordigers laten van zich horen. Ook steeds meer bewoners en professionals roepen op tot een ander woonbeleid. Het initiatief ‘Recht op de Stad’ is hiervan een mooi voorbeeld. Bovendien gaven ook de Verenigde Naties stevige kritiek op het Rotterdamse woonbeleid.

    Met al die partijen en initiatieven samen hebben we maar één doel: zorgen dat er genoeg betaalbare huurwoningen in Rotterdam zijn. Alleen zo behouden of vinden huurders hun plek in de stad. En alleen zo kunnen we de belangen behartigen van alle huurders in Rotterdam.

    Steve Fok | voorzitter De Brug

actief meedoen

 

Wil je meer doen samen met ons, neem contact op met De Brug.