Geslaagde achterbanraadpleging sociaal statuut
Op 19 januari vond een online bijeenkomst van het GOH plaats. Deze (zoom) bijeenkomst was bedoeld om deelnemers te informeren over de Uitgangspunten voor het Rotterdams sociaal statuut, over het verhaal daarachter en om de mening van deelnemers te horen over enkele belangrijke punten. Het was een uiterst geslaagde bijeenkomst met een groot aantal deelnemers.
De bijeenkomst werd geleid door Laurie Hermanns (voorzitter Klantenraad Woonstad), Steve Fok (voorzitter De Brug van Havensteder) en Mustapha Eaisaouiyen (Huurdersraad Vestia en Recht op de stad).
Waarom een sociaal statuut?
Veel andere steden hebben een sociaal statuut, waarin de rechten en plichten van huurders bij grote ingrepen staan beschreven. Rotterdam heeft dat nog niet, maar daar wordt nu aan gewerkt. Een belangrijke aanleiding om nu in Rotterdam aan de slag te gaan met een stedelijk sociaal statuut zijn gebeurtenissen in de Tweebosbuurt, waar mensen zonder inspraak gedwongen werden te verhuizen. Een goed sociaal statuut kan rust geven aan bewoners.
Gesprekken met gemeenten en woningcorporatie
De laatste maanden hebben de gemeente, de woningcorporaties en de huurdersorganisaties gezamenlijk gewerkt aan de belangrijkste uitgangspunten voor het Rotterdams sociaal statuut. Tussen nu en 7 februari 1922 worden de laatste puntjes op de i gezet om vervolgens eind februari een document met de uitgangspunten gezamenlijk te onderteken. Daarna begint de volgende fase: de uitwerking om te komen tot een werkbaar Rotterdams sociaal statuut.
Twee hoofdpunten uit de notitie met de uitgangspunten van het sociaal statuut worden door alle betrokkenen gedeeld:
Belang van waarden, zoals respect
Belang van onafhankelijke bewonersondersteuning
Op twee punten waarvan de huurdersorganisaties vinden dat zij nog niet voldoende terugkomen in de notitie wordt nu inpunt gevraagd aan de deelnemers:
Vanaf wanneer moeten bewoners inspraak en zeggenschap krijgen
Recht op terugkeer na sloop
Wat vinden huurders belangrijk?
Tijdens de bijeenkomst wordt aan de deelnemers gevraagd om op enkele polls te reageren.
Uit deze polls komt het volgende beeld naar voren:
88% van de deelnemers vindt dat bewoners vanaf het eerste moment meegenomen moeten worden in het totale traject: ideevorming, planvorming én uitvoering
Ten aanzien van het recht op terugkeer konden deelnemers kiezen uit ‘100% inspanning van de woningcorporatie om zo dicht mogelijk bij de huidige woning terug te keren’ of ‘daadwerkelijk recht op terugkeer’. Ruim 60 % kiest voor recht op terugkeer, een kleine 40% vindt 100% inspanning voldoende. Aanvullende opmerkingen uit de chat: inspanning is te vrijblijvend; bij recht op terugkeer zal men kritischer staan t.o.v. sloop van nog goede woningen; tweemaal verhuizen is voor ouderen te inspannend, daarom is direct verhuizen naar een nieuwe woning vlakbij de oude woning belangrijk; verhuizen naar andere buurten kan de gemeenschapszin vernietigen.
Op de vraag hoe dicht bij hun oude woning mensen moeten terugkeren zijn de deelnemers duidelijk: eigen straat=75%, eigen buurt = 47% eigen wijk=37%
Andere bespreekpunten
Tijdens de bijeenkomst werden vragen uit de chat beantwoord. Een kort overzicht.
Zijn er voorbeelden van een sociaal statuut uit andere steden? Het beste voorbeeld is Leiden (voor geïnteresseerden te vinden onder deze link https://www.desleutels.nl/uploads/tx_dddownload/Sociaal_Statuut_Leiden_Vastgesteld_05_juni_2019_01.pdf). Ook Amsterdam en Utrecht hebben goede punten in hun Stedelijk sociaal statuut opgenomen. Al deze goede voorbeelden willen we gebruiken om straks tot het beste Rotterdamse sociaal statuut te komen.
Wat zegt de Overlegwet? Hier hebben we natuurlijk mee te maken, maar wij willen meer dan in de overlegwet staat. Dit wordt nader uitgewerkt in het sociaal statuut.
In deze link meer informatie over de Overlegwet: https://www.woonbond.nl/huurdersorganisatie/huurderswerk/rechten-huurdersorganisaties.
Over welke ingrepen gaat het sociaal statuut? Sloop-nieuwbouw, renovatie en groot onderhoud.
Het passend toewijzen van woningen wordt meegenomen. De huidige wet- en regelgeving, waaronder die van het passend toewijzen, vormt een belangrijk wettelijk kader voor het sociaal statuut
Wij zetten ons ervoor in dat er in het sociaal statuut extra aandacht komt voor ouderen. Bijvoorbeeld dat ouderen niet twee keer hoeven te verhuizen of niet per definitie naar een kleiner huis hoeven door te verhuizen maar naar een vergelijkbare woning.
Komt er ook iets in over verhuiskosten? Ja, daarbij is ons streven dat ook als je twee keer verhuisd omdat je terugkeert naar je oude stekje je ook twee keer een vergoeding krijgt.
Hoe zit het met funderingsherstel? Bij funderingsherstel vindt renovatie plaats, dus dit betekent dat het sociaal statuut zal gelden.
Wie zijn er betrokken bij het ontwikkelen van het sociaal statuut? De zes grote huurdersraden werken actief mee, de kleinere huurdersraden worden uitgenodigd om aan te schuiven en worden van alle stappen schriftelijk op de hoogte gebracht.
Is het GOH een formele organisatie? Nee, het is een samenwerkingsverband, bestaande uit vrijwilligers van meerdere huurdersorganisaties.
Kan ik ook actief worden en meepraten? Ja, je kunt je aanmelden bij je eigen huurdersorganisatie. Huurders van Havensteder kunnen mailen naar info@shadebrug.nl
Hoe nu verder?
Meerdere mensen hebben aangegeven actief mee te willen denken en doen. Wie dat dat wil kan zich aanmelden bij de eigen huurdersorganisatie en krijgt dan bericht. Als de uitgangspunten sociaal statuut verder uitgewerkt zijn tot een goed concept van een Rotterdams sociaal statuut wordt er weer een gezamenlijke achterbanraadpleging georganiseerd.