Plannen woningmarkt Prinsjesdag

Recht op huurverlaging

Huurders van corporatiewoningen die naar verhouding veel huur betalen krijgen recht op huurverlaging. Dat staat in de begrotingsplannen die het kabinet op Prinsjesdag bekendmaakte. Dat is natuurlijk goed nieuws voor huurders! Gemiddeld gaat het om €40 per maand. Deze maatregel staat in een wetsvoorstel bij het Belastingplan. Dit betekent dat huurders recht krijgen op huurverlaging wanneer hun inkomen onder de inkomensgrens van passend toewijzen ligt en zij een huur hebben die hoger is dan de voor hen toepassing zijnde aftoppingsgrens. De Belastingdienst zorgt voor de inkomensgegevens. Woningcorporaties worden via een korting op de verhuurderheffing gecompenseerd voor de huurverlagingen. Het kabinet gaat hiermee een stap verder dan het maatwerk dat Aedes en Woonbond afspraken in het Sociaal Huurakkoord.

Uitwerking huurverlaging

De woningcorporatie doet een huurverlagingsvoorstel aan de huurders (uiterlijk 1 april 2021) die voldoen aan de gestelde voorwaarden. Woningcorporaties vragen bij de Belastingdienst een verklaring aan waarin staat dat het huishoudinkomen in 2019 behoort tot de “categorie lagere inkomens”. Op basis van deze verklaring kunnen zij bepalen of het inkomen van de huurders onder de inkomensgrens voor passend toewijzen valt. Dat doen woningcorporaties alleen voor woningen met een huurprijs boven de aftoppingsgrens. Woningcorporaties worden via een korting op de verhuurderheffing gecompenseerd voor de huurverlagingen. Een deel van de korting is door direct minder verhuurderheffing in rekening te brengen € 138 miljoen, een ander deel is door het extra toekennen van heffingsvermindering voor reeds aangevraagde nieuwbouwprojecten.

Geen structurele maatregelen van het kabinet

Naast deze maatregelen maakte het kabinet nog enkele andere maatregelen bekend om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. Onder andere door extra nieuwbouwprojecten van woningcorporaties korting op de verhuurderheffing te geven, afspraken te maken over het bouwen van middenhuur woningen en te helpen bij het versnellen van procedures. Op zich mooie maatregelen, maar het enorme woningtekort en de lange wachtlijsten worden hiermee niet aangepakt. Dit kabinet kiest ervoor om een structurele oplossing voor de wooncrisis aan een volgend kabinet over te laten. Het bewijs ligt op tafel dat er structureel tekort is in de corporatiesector om voldoende sociale huurwoningen te bouwen. In onze regio speelt dit al in 2024. De oproep van De Brug en Havensteder aan het kabinet blijft: schaf de verhuurderheffing af. Help de huurders die al jaren zoeken naar een passende woning en stop met het afbreken van onze mooie sociale huursector. Aan die oproep geeft het rijk nog nauwelijks gehoor: vennootschapsbelasting en overdrachtsbelasting voor corporaties worden structureel hoger.

De komende dagen volgen de Algemene Politieke Beschouwingen waarin de Tweede Kamerleden de begroting bespreken. In november wordt over de plannen gestemd.

Overige maatregelen met effect voor huurders:

  • lagere lasten op inkomen, zodat huishoudens meer besteedbaar inkomen overhouden

  • Brede Schuldenaanpak om problematische schulden bij huishoudens te voorkomen en terug te dringen

  • Om gemeenten in staat te stellen voldoende woonplekken met begeleiding aan dak- en thuislozen te bieden, worden incidentele middelen beschikbaar gesteld

  • De belasting op aardgas gaat met 3 eurocent per kubieke meter omhoog. Lang niet alle huishoudens zullen die effecten merken in de portemonnee, omdat iedereen komend jaar 31 euro energiebelasting terugkrijgt. Daarom zullen vooral mensen met een slecht geïsoleerd huis last hebben van deze maatregel.

  • Gemiddeld genomen gaan we er komend jaar iets op vooruit. De verwachting is dat de mediane koopkracht in 2021 op 0,9 procent uitkomt.

  • Voor werkenden houdt het kabinet rekening met een plus van 1,2 procent en voor mensen met een uitkering en gepensioneerden een plus van 0,5 procent.

  • Zorg: De basisverzekering wordt in 2021 duurder. Naar verwachting stijgt de maandpremie met zo'n 5 euro. De exacte stijging is nog onbekend, omdat de zorgverzekeraars de premies nog moeten vaststellen. Deze moeten rond half november zijn bekendgemaakt.

  • De zorgtoeslag stijgt naar maximaal 1.294 euro per jaar voor een eenpersoonshuishouden. Dat is 44 euro meer dan nu. Voor een meerpersoonshuishouden stijgt het maximale jaarbedrag met 99 euro naar 2.496 euro.

Een totaal overzicht vindt u op de site van Aedes.

(Met dank aan Barbara Klomp van Havensteder voor deze samenvatting)

Vorige
Vorige

Havensteder gaat minder woningen verkopen

Volgende
Volgende

Genoeg is genoeg - vraag de politiek met de verhuurderheffing te stoppen